Förarbevis för snöskoter

Vi hjälper dig på vägen till ditt förarbevis

Förarbevis

Om du ska köra snöskoter behöver du ett särskilt förarbevis.

Du får också köra snöskoter om du har ett körkort eller traktorkort utfärdat första gången före 1 januari 2000. För att få ett förarbevis för snöskoter krävs att du har:

1. fyllt 16 år
2. gått en utbildning hos en godkänd utbildaregjort
3. ett godkänt kunskapsprov.

Utbildning och prov för snöskoter

Utbildningen innehåller både teoretiska och praktiska delar. De praktiska delarna går ut på att du ska lära dig att hantera snöskotern.
Det är tillåtet att övningsköra, men bara under uppsikt av en godkänd utbildare. Privat övningskörning är inte tillåten.
För att få övningsköra snöskoter ska du vara minst 15 år och 9 månader.
Du måste ha fyllt 16 år och ha gått utbildningen för att få göra kunskapsprovet.
Bara de som har tillstånd av Transportstyrelsen får utbilda och ordna prov.

Förarbeviset

När du har gjort ett godkänt kunskapsprov rapporteras det till Transportstyrelsen, som skickar en ansökningsblankett för förarbevis till dig. När ansökan och betalning har kommit in till Transportstyrelsen, tillverkas förarbeviset och skickas till dig.

Du kan köra direkt när ditt godkända kunskapsprov har registrerats hos Transportstyrelsen om du har en giltig identitetshandling med dig vid färd.

Du har två månader på dig att skicka in din betalning och ansökan om förarbevis. Efter två månader krävs att förarbeviset är med vid färd. Har du inte ansökt om utfärdande av ditt förarbevis och betalat tillverkningsavgiften inom ett år från utfärdandedatumet blir förarbeviset ogiltigt.

Du måste då kontakta kundtjänst på 0771-81 81 81 för mer information om hur du får tillbaka behörigheten.

Anmäl dig till utbildning

Skicka ett mail till oss med namn och telefonnummer på denna adress: utbildning@stromsundsssk.se Vi återkopplar till dig med utbildningsdatum

Foto till förarbevis

Foto till förarbevis kan du ta hos en fotohandlare som tar foton för ID-handlingar. Bilder från skolfotografering uppfyller oftast inte de krav som ställs och brukar inte godkännas.

Förarbevis kan återkallas

Om du gör dig skyldig till trafikbrott kan du få en varning och få ditt förarbevis återkallat.

Undantag vid skotersafari

Du som har körkort eller traktorkort, också kort som är utfärdade efter den 1 januari 2000, har rätt att köra snöskoter inom organiserad turistverksamhet om färden sker:
- i en grupp på högst tio förare,
- under ledning av en person som har förarbevis för fordonet.
- längs en sträcka som ledaren har bestämt i förväg.

Även en person som har körkort med behörighet AM (moped klass I) har rätt att köra snöskoter enligt dessa förutsättningar, även om han eller hon inte fyllt 16 år.